Търновско Съкровище

НЧ Васил Левски

с. Благоево

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
с.Благоево, ул."Христо Ботев" № 25, тел: 0899 502005
Работно време:
Няма определно работно време. 

Първите данни за село Благоево са от 1567г., когато селото се е казвало Раваиш, (равнина) и било населено изцяло с турци.
През 1667г година цялото население се изнася и идват балканджии от еленския балкан. . След Освобождението селото се прекръства на село Мария Луйза до 25 ноември 1946 година. Тогава се води инициативен комитет и преименуват селото на Благоево – в чест на Димитър Благоев.
Днес населението наброява 454 души.
Храмът ”Св. Архангел Михайл” е построен по инициатива на бившият кмет Иван Йорданов, на мястото на старото училище пострадало от земетресението през 1986г. Осветена е от дядо Григорий на 9 юни 2010 година., а иконите в него са дарени от Рилския манастир.
Читалището е основано 1904г. от Иван Петров Кожухаров – бивш учител. Първоначално е било в някаква невзрачна сграда. По-късно е прехвърлено в Народното училище Васил Левски, а от 1970г. е построено и открита настоящата сграда, оборудвано със сцена, завеса, декори. Тук са гастролирали известни актьори като например Георги Парцалев.
Читалището притежава много грамоти за богатата самодейна дейност. Има кът със снимки, носии, инструменти от занаятите, практикувани в селото. Най-ценен предмет е стругът за дърворезба дарение от бившия кмет Иван Йорданов.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

От 16 до 24 май в навечерието на Деня на славянската писменост, в родния град на известния български писател Ангел Каралийчев – Стражица, се провеждат Каралийчеви дни на културата. Сцени за детското творчество стават летният театър, изложбената зала в града и централната търговска улица.

Къпиновският водопад се намира на река Веселина, на 20км. от с. Дедина в землището на с.Къпиново. В близост до него е Къпиновският манастир "Св.Никола".
Водопадът не е много висок, но вирът в който падат водите му е доста дълбок - около 6- 7 метра. Търсачи на силни усещания обичат да се катерят по скалите и да скачат в дълбоките му води.