Търновско Съкровище

НЧ Борба 2010

с. Дедина

Етнографска сбирка

Възраждане

Адрес:
с. Дедина 5089
Работно време:
Няма определено работно време

Дедина е село в северна България. Намира се в община Златарица, област Велико Търново. То беше последното, което трябваше да посетим с моите колеги. И за съжаление пристигнахме в селото, за да разберем нещо повече за читалището, по телефона. Защото там нямаше кой да ни посрещне. Всичко беше толкова пусто и тихо. Читалището беше затворено,както и пощата, намираща се непосредствено до него. Даже нямаше и хора, които да попитаме каквото и да било. Ако не се бяхме свързали с някого, нямаше да разберем, че са действащи.
След няколко неуспешни предварителни обаждания, решихме пак да опитаме на място да се свържем с някой от читалището. Жената, която вдигна, много на кратко ни обясни, че то е на няколко години и няма история. Като цяло в селото живеят около 40 души. А самото читалище представлява стая в кметството. Доколкото успяхме да огледаме отвън, в това кметство имаше не само читалище, но и хранителен магазин. Който беше много празен. В читалището се събират хора около и над 70 годишна възраст, които почитат всички празници в читалището. Жената ни спомена, че до това село се намира село Дединци, в което е имало друго читалище и училище, но били срутени, защото там е земетръсна зона. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Плаковският манастир се намира на 18 км южно от Велико Търново и на 20км от с. Дедина. Манастирът е основан по време на Втората българска държава, но по време на турското робство многократно разграбван и опожаряван.
През 1835г. в манастира била организирана Велчовата завера.
Църквата към него - "Св. Илия" е рядко явление на българската архитектура, от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава.

Къпиновският водопад се намира на река Веселина, на 20км. от с. Дедина в землището на с.Къпиново. В близост до него е Къпиновският манастир "Св.Никола".
Водопадът не е много висок, но вирът в който падат водите му е доста дълбок - около 6- 7 метра. Търсачи на силни усещания обичат да се катерят по скалите и да скачат в дълбоките му води.