Търновско Съкровище

Самообразование

с. Бряговица

Читалище

Началото на XX-ти век

Адрес:
Бряговица 5152, Сградата на кметството, тел. 061 642 227
Работно време:
Няма определено работно време

Село Бряговица се намира югозападно от гр. Стражица. Старото име на селото е Лефеджии (до 1934 г.). Името означава хора, живеещи на река Лефеджа. 
Църквата в Бряговица „Свети Димитър“ е построена през 19 век, но е пострадала невъзвратимо от Земетресението в Стражица (5,7 по Рихтер) през 1986 година.
На 21 януари 1921 г. будни и родолюбиви бряговчани учредяват читалище „Самообразование 1921г” . Читалището обогатява културния живот в селото и свободното време на хората, допринася за развитието на творческите способности на поколенията, обогатява и развива народните обичай и традиции. Дейността на читалищната група продължава и сега. За съжаление сградата на читалището също е пострадала от стражишкото земетресение и до днес то не разполага със собствена сграда. Предметите се съхраняват в кметството. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Плаковският манастир се намира на 18 км южно от Велико Търново и на 20км от с. Дедина. Манастирът е основан по време на Втората българска държава, но по време на турското робство многократно разграбван и опожаряван.
През 1835г. в манастира била организирана Велчовата завера.
Църквата към него - "Св. Илия" е рядко явление на българската архитектура, от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава.

Къпиновският водопад се намира на река Веселина, на 20км. от с. Дедина в землището на с.Къпиново. В близост до него е Къпиновският манастир "Св.Никола".
Водопадът не е много висок, но вирът в който падат водите му е доста дълбок - около 6- 7 метра. Търсачи на силни усещания обичат да се катерят по скалите и да скачат в дълбоките му води.