Търновско Съкровище

НЧ Бачо Киро 1869

гр. Бяла Черква

Етнографска сбирка

Възраждане

Адрес:
Бяла черква ул.404, Email: m_gran@abv.bg
Работно време:
От понеделник до петък: 8.00ч. - 15.00ч

Старите имена на град Бяла Черква са село Горни турчете и село Бяла черкова. По повод 100 -годишнината от избухване на Априлското въстание, през 1976г. селото е обявено за град Бяла черква.
Населението в момента наброява малко над 2 500 души.
Бяла черква е родното място на политика и писател Цанко Церковски, на политика Райко Даскалов и на Киро Занев, известен още като Бачо Киро – учител, книжовник, историк, читалищен деец и фолклорист, деен участник в българското национално революционно движение.
Сградата на читалището е построена през 1912г., в баварски стил. От 50-те години до сега в нея са се помещавали трудови войски, после е била ползвана за склад, и по-късно е превърната на ресторант.
Изложената в момента етнографската сбирка е създадена през 2004г. и се помещава в старата читалищна сграда, изградена специално за нейните нужди.
Изложените вещи са събрани по инициатива на Милко Грънчаров, който лично “обхожда от къща на къща, от мазето до тавана, от плевника до обора” и заедно с помощта на хора от музея от Велико Търново, успява да подреди сбирката. На входа на читалището са упоменати всички дарители.
Сбирката съдържа традиционни предмети от бита: хомот, рала, бъкел, бъклици, съперница, вили, паламарки. Като последните се използват за жънене на ориз в град Яматомачи, в северна Япония. Има още кринче, мелачка за булгур, кош за зърно, кош за слама, щипка за чистене на метали, съдило за лоза, калъпи за тухли, шаръпъна – там където се е изсипвало намачканото вино и след това с този съд се изсипва в кацата, за да ферментира.
Тук са изложени носии характерни за павликенския край, носия на „белочерковска кокона”.
Плетени мебели от ракита: маса, стол, детски кош. Кошничарска машина на Иван Михалев.
Снимковият материал е разделен тематично на: ”Земеделието беше частно”, „Имаше ТКЗС”, „Лозето, което не ще молитва”, една от най-старите снимки - „Митинг” 1898г.
Снимки на колоездачното дружество от 30-та година.
Снимка на първия автомобил в Бяла черква от 1929г.
В раздел модерни предмети са изложени един от първите радио апарати в града, автентичен грамофон, магнетофон, пишеща машина. Пособия от училищни класни стаи и лаборатории по физика и химия, микроскоп, пособия по астрономия.
Най-интересните предмети - съкровища са: Шейна (люш) първообраза на „бобслей” от 40-те години на XX век, Каталог„Бои за вълна и памук”, от 1936г., кошничарска машина, занаятчийска ученическа книжка.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 13км южно от Бяла черква и Вишоград.
Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90 м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен.
Тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Изградени са мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката из каньона достъпна и приятна. Безспорно най-красивата част от каньона е закътания водопад Момин скок. Той е висок 10 м и е обграден от три страни с отвесни скали. Под него се образува красив широк вир. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. Зелените поляни край пътеката са подходящи за пикник, а вирът при водопада Момин скок може да се използва за плаж. 

Адрес:
гр. Бяла Черква, община Павликени,
ул. "Цанко Церковски" № 6
Работно време за посещение:
От понеделник до петък: 8:00 - 12:00 ч. 13:00 - 17:00 ч.
При направени предварителни заявки, групи се приемат и през почивните дни.