Търновско Съкровище

НЧ Заря 1883

с. Долна липница

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
Долна липница 5226, тел: 061442681, ruseva64@abv.bg
Работно време:
Всеки делничен ден от 9.00ч - 17.00ч 
 

В село Долна Липница живеят около 700 души. От тук е родом поета Матей Шопкин, който дори на над 75 години, се връща в родното си село да търси творческо вдъхновение.
Читалищната сграда е на два етажа. Има киносалон с 450 места, младежки клуб на приземния етаж, и ритуална зала на първия. На втория етаж се намират канцелария и библиотеката. 
Там е подредена и малка етнографска сбирка, с предмети дарени от местни жители. Изложени са детски, мъжки и дамски носии, предимно в черно и синьо. Мъжка носия от 50-60 г. Типична женска за павликенския край носия с пещемал, престилка и баруш. Интерес представляват ризниците, в които са вшити калчища.
Има и картини лично дарени от художниците Божидар Николов и Димитър Горсов. 
Съкровище: Най-стара носия е женска от около 120 г. (Збуна). Стар кожух на 60 г. Родословно дърво на рода Туневи.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Никополис ад Иструм е античен римски град, разположен на 18км северно от Велико Търново по пътя за Русе и 3км югоизточно от Никюп. Руините му са достъпни за посещение от ранна пролет до късна есен. Никополис ад Иструм е класическа римски град, изграден с правоъгълна планировка. Улиците са покрити с огромни напаснати каменни плочи. 
Раб. веме: от понеделник до петък: от 09.00ч - 18.00ч
вход: 6 лв, 2 лв (ученици), 3 лв (пенсионери)
 

Бяла е град по поречието на река Янтра в Русенска област.
В града има не малко забележителности, които туристите определено си струва да посетят. Един от тях е Беленският мост на река Янтра, построен през 1865-67 година от Колю Фичето. Украсен с берелефи и впоследствие на него е поставен голям паметник на известния му строител.  Музеят на Освободителната война е открит през 1907 г. от Стоян Заимов. В неговия двор се намира гробът на баронеса Юлия Вревская, както и този на медицинската сестра Мария Наелова. Градската часовникова кула, замислена като камбанария на старата беленска църква, също е забележителност. Тя обаче никога не е изпълнявала подобна функция през годините.