Търновско Съкровище

НЧ Христо Козлев - 1883

гр. Долно Оряховица

Етнографска сбирка

Възраждане

Адрес:
Долно Оряховица 5130, ул.
Работно време:
Няма определено работно време

Град Долна Оряховица се намира на левия бряг на р. Янтра, на 7км от Горна Оряховица и на 14км от Велико Търново.
Читалището на града е основано през 1883г, а първата му сграда е построена и открита през 1922г. Името на Читалището е ,,Христо Козлев-1883". То е действащо читалище, регистрирано под номер 70 в Министерство на Културата в Република България.
Основни дейности са: Група за народни обичаи, Група за изворен фолклор, Детски танцов състав, Театрален състав, Детски театрален състав; Клуб по аеробика; Тенис клуб; езиков курс английски; библиотека.
Това читалище ни впечатли най-много от всички, който посетихме, със своята богата музейна сбирка, голяма, чиста и поддържана сграда, и то само от две жени. Читалището разполага с голяма театрална зала, където деца и възрастни изнасят концерти. Изключителна подредба на всички експонати. Нас ни впечатлиха най-много носиите от този край и бюрото от онова време с всички принадлежности към него: пишеща машина, мастилница, книги и апарат за мерене на кръвно. В музейната сбирка са пресъздадени два къта градски и селски.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Водопадът Кая Бунар е разположен близо до село Хотница, на 12км. от Поликрайще. От подножието на водопада тръгва екопътека, минаваща покрай река Бохот и стигаща, до самия извор Кая Бунар, откъдето се разкрива панорамна гледка към околността. 

Националният конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски”се отбелязва в центъра на Килифарево. Организатори на събитието са Народно читалище ”Напредък 1884”, клуб „Традиция” и Кметството в градчето, със специалното съдействие на Община Велико Търново.
Наименованието на конкурса идва от фразата „усукано по килифарски”, чийто произход е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. С провеждането на конкурса се цели популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, 
Конкурсът е част от празниците на града, които се отбелязва на малка Богородица.