Търновско Съкровище

Пробуждане 1902

с. Горско Ново Село

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
Горско ново село, ул. Васил Коралов 2, тел: 061 502 225
Работно време:
Няма определено работно време. 

Село Горско ново село се намира в община Златарица, област Велико Търново.
Читалището в селото съществува от 1902 г. и носи името „Пробуждане“.
По проект „Открий съкровище“ е регистрирана музейна читалищна сбирка, която през годините има няколко пренареждания. Пренарежданията се налагат главно заради провеждането на местни, президентски, парламентарни или други избори. Музейната сбирка е сформирана в началото на XXI век, по инициатива на секретаря на читалището г-жа Димка Узунова. Тя е еклектична в своята цялост – показва, както традиционни селскостопански премети и облекло характерно за региона (предимно женско – носии, престилки, пещемали), така и такива повлияни от градския социалистически бит. В сбирката присъстват още детска количка, шейна, грамофон и радио. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Девическият манастир „Св. Никола'” е разположен в малка долина в югозападния край на с. Арбанаси, на 5км от Велико Търново. Манастирът е основан през XIII в. През 1393 г., когато Търново пада под османска власт, е разрушен. Възобновен е през 1680 г., когато е построена и сегашната църква и параклиса „Св. Илия”, чийто стенописи са запазени до наши дни. 
И днес манастирът е девически и действащ. Представлява комплекс от черква, жилищни сгради и параклис. В църквата „Свети Никола" се намира чудотворна икона на Богородица. Според легендите тя помага най-много за зачеване.
В манастира се продават информационни материали и сувенири. Предлага се и настаняване.

Празникът на еленския бут е вече традиция в град Елена.
Не се помни кога назад във времето еленските балканджии са открили рецептата за тази вкусотия, но със сигурност се знае, че е уникален, вкусен и търсен в цялата страна.
Празникът се провежда всяка последна събота на месец октомври по време, когато преди години се е правил Еленският събор по Димитровден.
За провеждане на събитието е избран градския пазар, който на този ден се превръща в място за възстановки, атракции, дегустации, състезания и изложби.
Богата фолклорна програма съпътства мероприятието.