Търновско Съкровище

НЧ Наука

с. Горски д. Тръмбеш

Библиотека

Началото на XX-ти век

Адрес:
Горски долен Тръмбеш 5131
Работно време:
Няма определено работно време

Село Горски долен Тръмбеш (област Велико Търново) е разположено в Северен Централен планов регион на България. То е част от община Горна Оряховица.
Читалище „Наука и труд“ е действащо читалище, регистрирано под номер 2382 в Министерство на Културата на Република България.
Основните дейности на читалището са: Фолклорна певческа група, Детска група Песнопойче , Група за стари градски песни, библиотека. Богата музейна сбирка с доста интересни експонати. Един от тях е дулап за пуканки, автентични стомни, ютия, часовник и много други предмети нужни за ежедневието на българина по онова време.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Музеят на гурбетчийското градинарство в град Лясковец е създаден през 1976 година. Той е единственият по рода си музей в нашата страна. Мястото му е точно тук, защото именно лясковските градинари първи „изнасят” в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждането на зеленчуци. Именно те разработват нов тип култивационно съоръжение - парници, отоплявани с оборски тор. Тяхна е заслугата и за нивелирането на почвата, водоразделителната система с вади и напояването на растенията чрез засаждането им в бразди.

Всяка година в първата седмица на август в с. Никюп се провежда Фестивала на динята. Мястото на събитието не е случайно - село Никюп ce cлaви c пpoизвoдcтвoтo нa нaй-вкycнитe дини в paйoнa.
Богата фолклорна програма, надяждане с дини, изложби, кулинарни и литературни конкурси обещават организаторите.
Празникът, пpидoбил вeчe мeждyнapoднa cлaвa, oчaквa гocти oт цял cвят.