Търновско Съкровище

НЧ Просвета

с. Горски г. Тръмбеш

Читалище

Началото на XX-ти век

Адрес:
Горски Горен Тръмбеш 5132
Работно време:
Няма определено работно време

Село Горски горен Тръмбеш е разположено на 350м. надморска височина в подножието на два хълма-Калето и Кайрака, северно от долината на р. Янтра. Намира се на 30км от Велико Търново и на 25км от Горна Оряховица.
Читалище "Просвета" е основано 1906г., а през 1976 г. е построена новата му сграда.
Тази година то ще чества 110г от създаването си. Самодейният състав има много богата дейност: участва в различни фестивали.
Разполага с музейна сбирка, в която има много експонати, най-важните от който са камъни намерени в местността „Калето“. Има и 13 носии, дадени от дарители.


Галерия

Интересни места да посетиш в района

Музеят на гурбетчийското градинарство в град Лясковец е създаден през 1976 година. Той е единственият по рода си музей в нашата страна. Мястото му е точно тук, защото именно лясковските градинари първи „изнасят” в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждането на зеленчуци. Именно те разработват нов тип култивационно съоръжение - парници, отоплявани с оборски тор. Тяхна е заслугата и за нивелирането на почвата, водоразделителната система с вади и напояването на растенията чрез засаждането им в бразди.

В Световния ден на хляба и пекраната – 16 октомври, в Стражица се провежд ФЕСТИВАЛ НА ЖИТЕНАТА ПИТКА.
Фестивалът е патентован от община Стражица и наред с изложбите - дегустации, програма му включва фолклорно надиграване „С питка и песен на мегдана”. В него се изявяват фолклорни и самодейни състави за представяне на автентични обичаи, песни и танци характерни за региона.