Търновско Съкровище

НЧ Ил. Драгостинов

с. Арбанаси

Библиотека

Възраждане

Адрес:
Арбанаси 5029, ул.„Константин Руйчев“ тел.: 062-63-83-44
Работно време:
Няма определено работно време

Читалище "Иларион Драгостинов" в Арбанаси е действащо читалище, регистрирано под номер 1256 в Министерство на Културата на Република България.
До 1947 година читалището в Арбанаси се казва "Извор". От следващата година до днес то носи за свой патрон името на безсмъртния свой син, главният апостол на Втори Сливенски революционен окръг през бунтовната 1876 година - Иларион Драгостинов.
Две са основните дейности, с които читалището е оставило следа в стогодишния си път - библиотеката и театралната група.
Днес библиотеката продължава да работи, като книжният фонд непрекъснато се обновява и допълва с нови печатни материали. Към читалището е сформирана и група за стари градски песни "Незабравими спомени" с ръководител Борис Спиридонов. Хорът има много престижни награди от общински и национални фестивали. В читалището работи детска група "Сръчни ръчички", в която децата от Арбанаси развиват своите творчески умения. Читалище "Иларион Драгостинов" участва активно в културния календар на селото, като работи съвместно с ЖХБД "Евдокия", КИП и кметството на архитектурния-исторически резерват Арбанаси.
Читалището се присъедини към програмата "Глобални библиотеки – България" и библиотеката му е оборудвана със съвременна компютърна техника.
Читалището, Община Велико Търново и Кметство Арбанаси организират Национален фолклорен фестивал „Насред мегдана в Арбанаси". Провежда се всяка година в началото на месец юни, на открита сцена. Фестивалът има конкурсен характер и е със свободен достъп за публиката. След всяка изминала година тази значима фолклорна проява се радва на все по-голям интерес, не само сред публиката, любител на народната музика, но и сред участниците , които мерят сили пред авторитетното жури.
Читалището се включва също в организацията на празници като Трифон Зарезан и Бабинден.
В салона на читалището се събират най-възрастните жени с млади майки и бабите връзват червени конци за здраве на младите жени и децата.
Организират също така и маскен бал за по-младото население на селото. Представлява нещо като Хелоуин, но заедно с маски, използват за украса и чорапи. Празнуват го на Сирни Заговезни.
Имат записан филм за дейността на читалището със снимки от всички мероприятия, в които участват.
При нашето посещение в читалището разговаряхме с Кинка Кирилова – жената, която сама се грижи за поддръжката и работата на читалището. Тя ни разказа за проблемите, които имат с бюджета и липсата на средства. По тази причина са се принудили да отдават двора към читалището под наем, където е построен ресторант, с идеята да увеличат приходите си. Там отглеждат и животни.
Уредничката на читалището има идея в салона да направи музейна сбирка с дрехи, снимки и битови предмети от село Арбанаси.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Патриаршеският манастир „Св. Троица" е разположен на 6км северно от Велико Търново. Намира се в прекрасна местност, в подножието на непристъпни скали.
Според някои данни манастирът „Св. Троица" е основан през 1070 г. Друга теория приема за по-вероятно основаването му от Патриарх Евтимий (1325 г. – 1403 г.) с помощта на цар Иван Шишман (управлявал 1371 г. – 1395 г.), откъдето идва и името „Патриаршески" или „Шишманов" манастир.
В сегашния си вид манастирът е възстановен през 1927 г.
Манастирът е мъжки до 1946 г., когато идват първите жени – в началото те живеят в селскостопанските сгради. В момента е девически.
Не се предлага настаняване.

Девическият манастир „Св. Никола'” е разположен в малка долина в югозападния край на с. Арбанаси, на 5км от Велико Търново. Манастирът е основан през XIII в. През 1393 г., когато Търново пада под османска власт, е разрушен. Възобновен е през 1680 г., когато е построена и сегашната църква и параклиса „Св. Илия”, чийто стенописи са запазени до наши дни. 
И днес манастирът е девически и действащ. Представлява комплекс от черква, жилищни сгради и параклис. В църквата „Свети Никола" се намира чудотворна икона на Богородица. Според легендите тя помага най-много за зачеване.
В манастира се продават информационни материали и сувенири. Предлага се и настаняване.