Търновско Съкровище

НЧ Възпитател

с. Камен

Читалище

Началото на XX-ти век

Адрес:
Камен 5160, ул.
Работно време:
Няма определено работно време.

За пръв път селото се споменава в турски документи през 1573г. с името Бахтовани. До днес селото е сменяло три пъти своето име: Чаиркьой, Теодосиево и Камен. Първото название е турско преведено на български „чаир“ – „поляна“, „кьой“ – село.
През 30-те години на ХХ век селото е преименувано на Теодосиево, по името на Теодосий Търновски – виден средновековен духовник, а през 50-те – Камен, партизанското име на поета партизанин Марко Димитров Ангелов, убит през 1944 година в покрайнините на селото.
Село Камен има богата история. В околностите му са се провели множество битки.
Народно читалище „Възпитател Камен” и основано още през 1896 година. Днес то е инициатор на културно- масови прояви по повод различни празници и годишнини. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Всяко лято е т.н. "Сбор" на село Камен, когато се организира и Петровски панаир, разположен в северната част на селото.
Празника е продиктуван от освобождението на селото от турска власт. Провежда се в най-близките събота и неделя до 12 и 13 юли.
На панаира занаятчии и търговци предлагат своите стоки и атракции. 

Копривецкият манастир се намира в покрайнините на село Копривец, което е на 18км севено от Виноград и на 20км от село Камен в посока Русе.
Копривецкият манастир "Св. Петка" датира от Второто българско царство. Тогава в него са живели над сто монахини и послушници. След падането на крепостта Червен през 1388г., ордите на Mидхад Паша изпепелили средновековния град и манастирите в околността. Mанастирът е възстановен чак в периода 1987-1989г. От тогава до ден днешен игуменка е монахинята Варвара.
Понастоящем Копривецкият девически манастир е действащ.