Търновско Съкровище

Музей на времето

гр. Килифарево

Музей

Комунизъм

Адрес:
килифарево, сградата на Mладежкия дом
Работно време:
Посещения по предварителна уговорка в Младежкия дом в Килифарево.Началото на изложбата "Музей на времето" е сложено през 2005 г. по идея на директора на Младежкия дом в гр. Килифарево Тодор Тодоров. Тогава, за празника на града, са показани 50-60 експоната на стара техника.
Днес изложбата съдържа повече от 300 експоната. Няколко от тях са от преди 1944г. Събирани са след 90-те години на XX век и са подредени в 8 зали от самия директор и колегите му. По-голямата част от уредите работят и е невероятно удоволствие да слушаш на грамофон музиката на "онези години", докато влизаш в "тоталитарния кабинет", докато ти демонстрират как работи прахосмукачка от 80-те години или разглеждаш кухнята - от нафтова печка, пералня "Перла 04", готварска печка "Мечта", хладилник "Мраз" до кафемелачка, миксер и сокоизтисквачка – пак от времето на социализма.
"За реализирането на музейната експозиция заслуга имат множество дарители, както местни жители, така и родолюбци от околни села – Плаково, Вонеща вода, и градове - Велико Търново, Сливен, Бургас, Нова Загора, Шумен, Варна. Всички те са вписани в книга на дарителите, като към момента вече надхвърлят 100", разказва директорът Тодор Тодоров, докато ни показва изложбата.
Заради множеството дарения, проблемът, който се изправя пред Тодор Тодоров е, къде ще побере толкова много експонати. Предстои да бъдат отворени още две зали. Всяка година откриват по една зала. Идеята им е да покажат на децата и на бъдещото поколение какви уреди са ползвали техните родители – баби, дядовци, майки и бащи, какви са били "онези времена" и "онзи свят".
Най-старият експонат в изложбата е радио Simmens от 30-те години на XX век.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Националният конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски”се отбелязва в центъра на Килифарево. Организатори на събитието са Народно читалище ”Напредък 1884”, клуб „Традиция” и Кметството в градчето, със специалното съдействие на Община Велико Търново.
Наименованието на конкурса идва от фразата „усукано по килифарски”, чийто произход е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. С провеждането на конкурса се цели популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, 
Конкурсът е част от празниците на града, които се отбелязва на малка Богородица.

Етнографският комплекс "Осенарска река" се намира точно до село Вонеща вода на 16км. от гр. Килифарево и на 40 от гр. Велико Търново. На това прекрасно място туристите могат да видят сгради с характерната архитектура за тази част на Стара планина.
Посетители се приемат само по предварителна заявка на GSM 0886/258 832.