Търновско Съкровище

Констанцалиевата

с. Арбанаси

Музей

Възраждане

Адрес:
Арбанаси, ул. „Капитан Павел Грамадов“
Работно време:
Понеделник до Петък: 9.00ч. - 17.00ч. 
Събота, Неделя - по заявка

Констанцалиевата къща е един от най-забележителните и представителни паметници на жилищната архитектура в с. Арбанаси. Първоначалното й изграждане се отнася към края на XVII в. В следващите столетия жилищната сграда претърпява няколко преустройства, довели до вида в който я виждаме сега.
Къщата е била притежание на големия арбанашки род Тафрили. Впоследствие е закупена от жителя ot Атанас Констанцалията откъдето идва и името, с което е позната днес.
Констанцалиевата къща се намира в централната част на Арбанаси, в близост до известната Коконска чешма. Тя е двуетажна, построена на линията на улицата на където е обърната изцяло каменната й фасада, без еркерни наддавания. Солидни каменни зидове ограждат дворното й пространство. Към него водят две входни комуникации. От югозапад се намира висока, масивно изградена каменна порта, затваряща се с двукрила дървена врата. През нея са влизали тежките кервани със стоки, закупени от собственика на дома. От северната страна на къщата има друга, по-малка еднокрила врата предназначена за пешеходци. Започващата от нея входна линия извежда пред парадния вход на жилището. Той е засводен, рамкиран с фриз от растителни орнаменти. Затваря се от еднокрила, масивна дървена врата, обкована с големи железни гвоздеи. Охраната на входа се е осъществявала посредством специален отвор, разположен по-високо от него. Оформен е по начин позволяващ ефективен обстрел срещу нападатели.
В масивно изградения долен етаж на къщата са разположени: жилище, предназначено за обитаване от пазачите на имота. То се състои от стая и кухня, стая за прислугата, складове за стоките, конюшня. От него към горния етаж водят две стълбища: представително и спомагателно. Между помещенията на приземния етаж умело е обособено скривалище, свързано с горния етаж чрез самостоятелна стълба. В него при опасност са се укривали обитателите на къщата. Вторият етаж на жилището е паянтовo, с изключение на стената обърната към улицата. Тя е масивно изградена. Официалните помещения – салон, дневна и столова са свързани едно с друго и имат пряка връзка с главния вход. Столовата е разположена в средата на къщата и има комуникация със сервизните помещения – кухня, килер, фурна, мивник, клозети. Спалните и всекидневната стая са обособени около изолационен коридор. В най-закътаната част от къщата е разположена специална стая за родилката. Тя е сравнително малка, но решението и е много функционално. Леглото е с балдахин, поставящ се върху специално изработени рамки, люлката е над леглото в което почива родилката, обособено е специално място за сушене на пелени. Отоплението на къщата е осъществявано чрез сложна система от зидани печки.
Помещенията на жилището са украсени с бяла щукатура, съчетана с едноцветни рисунки и апликации. Дървените части в интериора са дърворезбовани.
Констанцалиевата къща е великолепно свидетелство за творческите качества на майсторите, които са я изградили, за високата култура и финансови възможности на стопаните й. В решението й се долавя сложното преплитане на балканските строителни традиции, специфичната култура и начин на живот в селището, както и разнородните естетически влияния.
Понастоящем в нея е разположена експозиция представяща бита на арбанашките жители от XIX век.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Девическият манастир „Св. Никола'” е разположен в малка долина в югозападния край на с. Арбанаси, на 5км от Велико Търново. Манастирът е основан през XIII в. През 1393 г., когато Търново пада под османска власт, е разрушен. Възобновен е през 1680 г., когато е построена и сегашната църква и параклиса „Св. Илия”, чийто стенописи са запазени до наши дни. 
И днес манастирът е девически и действащ. Представлява комплекс от черква, жилищни сгради и параклис. В църквата „Свети Никола" се намира чудотворна икона на Богородица. Според легендите тя помага най-много за зачеване.
В манастира се продават информационни материали и сувенири. Предлага се и настаняване.

Патриаршеският манастир „Св. Троица" е разположен на 6км северно от Велико Търново. Намира се в прекрасна местност, в подножието на непристъпни скали.
Според някои данни манастирът „Св. Троица" е основан през 1070 г. Друга теория приема за по-вероятно основаването му от Патриарх Евтимий (1325 г. – 1403 г.) с помощта на цар Иван Шишман (управлявал 1371 г. – 1395 г.), откъдето идва и името „Патриаршески" или „Шишманов" манастир.
В сегашния си вид манастирът е възстановен през 1927 г.
Манастирът е мъжки до 1946 г., когато идват първите жени – в началото те живеят в селскостопанските сгради. В момента е девически.
Не се предлага настаняване.