Търновско Съкровище

НЧ Просвета

с. Лозен

Читалище

Началото на XX-ти век

Адрес:
с. Лозен 5172
Работно време:
Няма определено работно време

Читалище Просвета в село Лозен е основано на 20-ти Декември 1906г. от родолюбиви жители на селото. Още десет години по-рано се слага началото на самодейната дейност, от тогавашните учители: Харалампи Кулиев и Стефан Симеонов.
Сегашната сграда на читалището, заедно с училището са построени през 1939 - 1942 година. Салонът е ремонтиран 40 години по-късно и разполага с 250 места.  

Галерия

Интересни места да посетиш в района

В Световния ден на хляба и пекраната – 16 октомври, в Стражица се провежд ФЕСТИВАЛ НА ЖИТЕНАТА ПИТКА.
Фестивалът е патентован от община Стражица и наред с изложбите - дегустации, програма му включва фолклорно надиграване „С питка и песен на мегдана”. В него се изявяват фолклорни и самодейни състави за представяне на автентични обичаи, песни и танци характерни за региона. 

Пещерата Орлова чука се намира на на територията на община Две могили. Открита е случайно през 1941г. от овчар, който пасял стадото си там. Изградени са изкуствен тунел, който служи за вход и 124 стъпала. За туристите са осветени и достъпни над 3 км от пещерата. При археологически проучвания в пещерата са намерени скелети от пещерни мечки и доказателства, че е била обитавана от хора преди хиляди години.