Търновско Съкровище

НЧ Напредък

гр. Килифарево

Читалище

Възраждане

Адрес:
гр. Килифарево 5050, тел.: 06114/ 24 52
Работно време:
Няма определено работно време


Читалище “Напредък” е основано през 1884 г. от 18 млади килифаревчани - интелигенти, търговци и занаятчии. Към него се създават библиотека, театрална трупа, хоров и танцов състав, които работят за културното издигане на Килифарево.
Някои от просветителите помогнали за развитието на читалищната дейност са Райчо Деветаков, Ганчо Зарбев, Хаджи Иван Попиванов, Йордан Стефански и други. На събрание на 19.02.1895 г. за почетни членове на читалището са избрани П. Р. Славейков и Иван Вазов.
Част от изнасяните представления са "Многострадална Геновева", "Преминаването на Ботевата чета през Дунав", "Хаджи Димитър", "Под игото", "Доктор" и много други. През първите години самодейците използвали дългия коридор на началното училище за изнасяне на пиеси, като за целта се изготвяла набързо подвижна сцена. От 1918 г. за изнасянето на театрални спектакли бил наеман сравнително големият киносалон на предприятието за веялки "Гено Русинов и сие".
Сегашната сграда на читалището е построена през 1933г. чрез дарения и доброволен труд от населението. Интересна е историята по изграждането на постройката. През 1909 г. бил създаден фонд "Постройка на читалищен дом". Средствата за този дом се събирали от общите постъпления и дарения. Събраната за 20 години сума не била достатъчна само за доставка на материалите за бъдещата сграда. Събрани били около 19 000 лв., а били нужни около 600 000 лв. Фактически непосредствено до построяването на новата сграда била използвана и "старата пашкулджийница" в селото. Тя била построена през 1890 г. с италиански капитали от фирмата-собственик на тогавашната фабрика. След като станало ясно, че средствата са крайно недостатъчни, някои от по-богатите търговци и предприемачи в града, даряват крупни суми. Също така ръководството на читалището организирало и акция за събиране на още средства, на която населението се отзовава с готовност. Така с усилията на всички килифаревчани била събрана сумата за построяване на читалището.
До Втората световна война в библиотеката били събрани 8450 книги, постепенно тази цифра нараства до 18 000. И днес читалището развива своята дейност. Към него съществуват детски
театрален състав, група за лазарски песни, коледарска група, театрален състав за възрастни, група за стари градски песни, група за обработен фолклор, мъжка група за туристически песни. Провеждат се курсове по английски език и опериране с персонални компютри за деца в ученическа възраст.
В читалището се помещава Постоянна изложба - живопис и графика - дарение от килифаревския художник Янко Маринов. Но е имало пожар и доста голяма част от картините са изгорели.
При посещението ни разговаряхме с уредничката на читалището Марияна Иванова. Тя ни показа малката етнографска сбирка и ни разведе из останалите зали. Разказани и за дейнсотите на читалище ‘’Напредък’’. Правят празник ‘’Ергенска сватба’’, при който обличат млади ергени с женски дрехи. Но най-голямата им инициатива е фестивала „Усукано по килифарски”. Произходът на фразата е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. Продукцията на местните майстори е с високо качество, заради тънкото и равно пресукване на гайтаните. Марката става известна още преди три века и не само в България, а и извън пределите на страната на още три континента. От тези пресукани гайтани, се появява и прочутият израз „Усукано по килифарски” – критерий за продукция с добро качество. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Етнографският комплекс "Осенарска река" се намира точно до село Вонеща вода на 16км. от гр. Килифарево и на 40 от гр. Велико Търново. На това прекрасно място туристите могат да видят сгради с характерната архитектура за тази част на Стара планина.
Посетители се приемат само по предварителна заявка на GSM 0886/258 832.

Националният конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски”се отбелязва в центъра на Килифарево. Организатори на събитието са Народно читалище ”Напредък 1884”, клуб „Традиция” и Кметството в градчето, със специалното съдействие на Община Велико Търново.
Наименованието на конкурса идва от фразата „усукано по килифарски”, чийто произход е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. С провеждането на конкурса се цели популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, 
Конкурсът е част от празниците на града, които се отбелязва на малка Богородица.