Търновско Съкровище

Напредък 1921

с. Родина

Библиотека

Началото на XX-ти век

Адрес:
с.Родина 5092, тел: 06156278
Работно време:
Няма определено работно време

Село Родина (старо име Тантури) се в община Златарица, област Велико Търново, в живописна местност в пред балкана на Централна Стара планина. Съчетава уюта и атмосферата на старата българска традиция и дух със съвременните изисквания и нужди.
Жителите на селото не са много, те са около 500 души и самото население е застаряващо. Децата, които са не много на брой и са от преобладаващото тук ромско население. За съжаление никой не посещава местното училище, изградено през 1931г., но затворено през 2006г. поради малък брой ученици. Малкото деца, които учат, пътуват до съседното село – Горско Ново село или до община Златарица с ученически автобуси.
Детската градина в селото функционира в сградата на училището, тя се помещава на втория етаж. На външен вид сградата е нова и реставрирана, което наистина се е случило преди 2 години, но вътре някои от помещенията са заразени с мухъл. Залата за игри е цялата в мухъл и се ползва само лятото, като се отварят прозорците на помещението. Стълбите за втория етаж са от дялан камък, който прави внушително впечатление. От високите каменни стълби се стига до втория етаж, където е детската градина, на този етаж има: малък пригоден физкултурен салон, помещение за медицински кабинет, което не е обзаведено, гладачно помещение с пералня, спално помещение. На същия етаж има битова стая с етноложка изложба. Битовата стая е най – малката, в нея са разположени: килимче, маса с три столчета, прибори, по стените на стаята има рисунки и една престилка. Зад масата има бюро, пригодено за шкаф, върху който стоят малко експозиции на бита.
Читалище „Напредък” 1912г.
Сградата на читалището в село Родина в центъра, но ако не бяхме попитали минаващите хора да ни упътят нямаше и да разберем. Наименуващата табела на читалището е много малка, скрита на странична стена.
Посрещнаха ни мили и вежливи хора: председателя Милена Милева, която е и учителка в детската градина, и библиотекарката – Зейнеб Азисова Себатинова. Тези две жени не бяха много запознати с историята на читалището, защото бившият председател не им разказал нищо и не бил събирал информация и документи свързани с неговата история. Също така няма летописна книга.
От главния вход на читалището може да се влезе право в салона. Зимата салона се отоплява чрез две печки на дърва, а в пригодените гримьорни пускат духалки. Салона разполага с 220 стола, но могат да се съберат 250 човека, като 30 от тях са правостоящи. Сцената е обновена с нови завеси, но зад нея помещенията и коридорите са в окаян о състояние- имат мухъл и течове. Съблекалните-гримьорни не разполагат дори с най – необходимите принадлежности като: закачалки и огледала.
Последното проведено събитие в салона е било дискотека по случай 8-ми март миналата година.
За съжаление когато им гостуват в салона, няма посетители от местното население и за това спрели да канят.
За всеки празник, в дясно на изхода от салона има витрина, която оформят в различна тематика, за всеки празник.
В ляво от изхода на слона са стъпалата за библиотеката. В нея се съхраняват 4 600 книги, повечето от които са дарения от местни жители. Последното дарение е в обем 78 книги на 28.07.2015г.
Библиотечното помещение разполага с два акордеона, един тъпан и един чифт чинели, също така с народни носии. По начало тези предмети не се виждаха, но библиотекарката беше така добра да ни ги подреди и изложи и покаже. По техни думи имат много носии, но от реквизита си ни показаха само една, която извадиха специално за нас.
Освен малкото експонати, с които разполага библиотеката има доста грамоти на участващите в организираните представления.  

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Крушунските водопади се намират в Деветашкото плато, в близост до село Крушуна. Красотата, която природата е сътворила там не може да бъде описана с думи, нито да бъде сравнена с което и да е други природно богатство.

Бяла е град по поречието на река Янтра в Русенска област.
В града има не малко забележителности, които туристите определено си струва да посетят. Един от тях е Беленският мост на река Янтра, построен през 1865-67 година от Колю Фичето. Украсен с берелефи и впоследствие на него е поставен голям паметник на известния му строител.  Музеят на Освободителната война е открит през 1907 г. от Стоян Заимов. В неговия двор се намира гробът на баронеса Юлия Вревская, както и този на медицинската сестра Мария Наелова. Градската часовникова кула, замислена като камбанария на старата беленска църква, също е забележителност. Тя обаче никога не е изпълнявала подобна функция през годините.