Търновско Съкровище

Ново село

с. Ново Село

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
с. Ново село 4221
Работно време:
Няма определено работно време

Ново село се намира в община Велико Търново, на 23 км западно от Велико Търново на магистралата София-Варна.
Ново село е родното място на отец Матей Преображенски (Миткалото), който през 1870 година основава читалището.
През 2015 г. е подредена постоянна етнографска изложба с дарения на жители от селото. Предметите са характерни за селския бит и култура – сърпове, паламарки, стан, народна носия, цървули, черги, ракла, синия, трикраки столчета и др. По сведения на един от дарителите джезвето на самия отец Матей също присъства в експозицията. Сред експонатите е и една писана шейна, направена през 2000 г. по повод новото хилядолетие от новоселчинина Михо И. Базергянов. Шейната е използвана и като филмов реквизит.  

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Еменският каньон е живописна местност по течението на река Негованка, в полите на Предбалкана, на 13км южно от Бяла черква и Вишоград.
Под въздействие на течащата вода в мекия варовик са се образували многобройни прагове, водопади, вирове и ниши, обградени от високи до 90 м отвесни скали. Каньонът започва южно от с. Ново село и е прекъснат от долинно разширение, в което е разположено с. Емен.
Тук е създадена първата в България екопътека, наречена Негованска, по името на реката. Изградени са мостове, стълби и други дървени конструкции, които правят разходката из каньона достъпна и приятна. Безспорно най-красивата част от каньона е закътания водопад Момин скок. Той е висок 10 м и е обграден от три страни с отвесни скали. Под него се образува красив широк вир. Водопадът носи името си от легенда, която разказва за три моми, скочили заедно от скалите на водопада, за да не попаднат в ръцете на гонещите ги османци. Еменският каньон разкрива цялата си красота през пролетта, когато реката е най-пълноводна, а природата е свежа и гостоприемна. Зелените поляни край пътеката са подходящи за пикник, а вирът при водопада Момин скок може да се използва за плаж. 

Музеят на гурбетчийското градинарство в град Лясковец е създаден през 1976 година. Той е единственият по рода си музей в нашата страна. Мястото му е точно тук, защото именно лясковските градинари първи „изнасят” в страните на Европа знанията и уменията си в отглеждането на зеленчуци. Именно те разработват нов тип култивационно съоръжение - парници, отоплявани с оборски тор. Тяхна е заслугата и за нивелирането на почвата, водоразделителната система с вади и напояването на растенията чрез засаждането им в бразди.