Търновско Съкровище

НЧ Ф. Станиславов - 1903

с. Ореш

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
с. Ореш 5280, ул.
Работно време:
Няма определено работно време

Село Ореш е разположено на 12км от областния град Свищов. Първите сведения за селото датират от I век н.е. Мястото, на което днес е разположено селото не е първоначалното му такова. През V век то е преместено най – вероятно заради чумна епидемия. Традиционната религия в село Ореш е католицизма. Населението му към днешна дата наброява 1000. Тук е единственото работещо училище в областта.
Читалището „Филип Станиславов – 1903“ се намира в масивна сграда в центъра. Етнографската сбирка е разположена на първия етаж и представя типични облекла от селото. Изложени са ежедневни и празнични носии, шевици – престилки, ковьори и кърпи. Поместен е и битов кът. Интерес представлява своеобразната фото изложба, която показв моменти от историята на село Ореш, както и обичаите „Сватба“ и „Шевенки“. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Град Свищов се намира на брега на река Дунав в най - южната й точка, на 250 км североизточно от София. Свищов възниква на мястото на римския и ранновизантийския силно укрепен пристанищен център - Нове. През средновековието е известен с името Стъклен, а по - късно като Систово което е транскрипция на Свищов.
Градът и околностите му са били обитавани през различни епохи от различни цивилизации и до наши дни са останали повече от 120 археологически, художествени и архитектурни паметници. Богатият на експонати градски исторически музей се смята за един от най - старите в България, а етнографският музей ще ви разкрие бита, обичаите и културата на Свищов. Други забележителности са къщата музей на големият писател Алеко Константинов, църквите „Св. Димитър” – 1640 г., „Св. Петър и Павел” 1644 г., „Св. Троица” – 1876 г, Часовниковата кула – 1760 г. Интерес представляват и многото възрожденски къщи.

Лесопракът се намира на 7км от град Бяла, в посока Попово. В него има нялкоко хижи, които са заобиколени в широк периметър от широколистни и иглолистни насаждения. Хижите са подходящи както за нощувки, така също и за организиране на празнества на по-малки и големи групи.