Търновско Съкровище

Орач - Паскалевец

с. Паскалевец

Читалище

Началото на XX-ти век

Адрес:
Лице за контакт: Галя Витановa, Тел: 0886387349 Е-mail: orach1898@abv.bg
Работно време:
Няма определено работно време

Село Паскалевец се намира в Община Павликени, на 30 км. северно от Велико Търново.
Тук са живели предимно заселници от европейска Турция. Един от основните поминъци на по-бедните хора било вадене на камъни от каменни кариери, намиращи се край селото. Докато по-богатите са имали големи биволски коли, с които са превозвали тези камъни до балканските села и са ги продавали там. Биволите са били на голяма почит в Паскалевец и са били отглеждани от много семейства.
Днес селото наброява около 230 души. Над 30 къщи са купени от чужденци, някои от които си живеят в селото.
В сградата на читалището преди се е помещавала пощата.
В момента тук има подредена етнографската сбирка, подредена в специално помещение - „Битов кът”.
Сбирката е открита на 6.12.2011г. по идея на членовете на читалището, които са донеси и първите изложени предмети.
Описание на сбирката: Целта на сбирката е да представи стая от обикновена селска къща в с. Паскалевец по данни от стари снимки. Своеобразен център на експозицията е камина, която е била декор за представления в миналото, а днес е почистена и боядисана. Различните помещения, които са показани са съвсем леко маркирани – килер, спалня и дневна с камина. Постепенно от всяка къща в селото хората започват да носят предмети за сбирката. Тя включва носии, детска люлка, възглавници, камина, стомни, предмети за тъкане, метли, трикраки столчета, маса, стан и др.
Стара семейна снимка, която е снимана преди да се направи портрет на семейството. На гърба й вероятно художник е написал корекциите, които трябва да се направят за да изглежда по-добре композицията: „ Ръката на жената да се повдигне, ръката на жената да се махне от рамото, забрадката да е цвят – морско синьо, с гердан от червени мъниста с пендари и с по две жълтици отстрани. С хубава бяла риза, да бъде мъжът, с яка и черно хубаво палто.. „

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Зараповския водопад се намира край Великотърновското село Вишовград – невисок, но пълноводен и мощен водопад който пада в красиво езерце с дълбочина 5-6 метра.
Екопътеката до водопада започва на една отбивка по средата между селата Вишовград и Емен.
Самата екопътечка не е дълга – десет минути пеша и си на водопада. Пътеката отначало минава през едни скали, после продължава по едно мостче над реката и след това се спуска по стръмна дървена стълба.

Всяка година в първата седмица на август в с. Никюп се провежда Фестивала на динята. Мястото на събитието не е случайно - село Никюп ce cлaви c пpoизвoдcтвoтo нa нaй-вкycнитe дини в paйoнa.
Богата фолклорна програма, надяждане с дини, изложби, кулинарни и литературни конкурси обещават организаторите.
Празникът, пpидoбил вeчe мeждyнapoднa cлaвa, oчaквa гocти oт цял cвят.