Търновско Съкровище

НЧ Съгласие

с. Писарево

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
Писарево 5127, ул
Работно време:
Няма определено работно време

Село Писарево се намира в община Горна Оряховица, област Велико Търново. Читалището в селото съществува от 1905г. и носи името "Съгласие". По проект „Открий съкровище“ е регистриран етнографски кът, разделен на две части. Едната част е подредена във входното помещение на читалищния салон, а другата – в антрето на читалищната библиотека.
Етнографския кът е открит в началото на XXI век. След приключилия ремонт на читалището през 2007г., по инициатива на местния читалищен председател г-жа Стефка Бонева, в него започват да се събират старинни вещи и предмети. Основният дарител, жител на селото и радетел за запазване автентични предмети е Велчо Димитров.
В сбирката присъстват предмети като диканя, дарак, запазено колело от традиционната за началото на XX век кола, плетен кош, кошер, женски носии от региона и други.
При посещение през 29 август, туристи и гости на града могат да се насладят на станалия традиционен празник на фолклорни изпълнения „На мегдана“, чийто домакин е горнооряховското село.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Националният конкурс за хумористичен фолклор „Усукано по килифарски”се отбелязва в центъра на Килифарево. Организатори на събитието са Народно читалище ”Напредък 1884”, клуб „Традиция” и Кметството в градчето, със специалното съдействие на Община Велико Търново.
Наименованието на конкурса идва от фразата „усукано по килифарски”, чийто произход е от Възраждането, когато основни занаяти в Килифарево са мутафчийството и гайтанджийството. С провеждането на конкурса се цели популяризиране, запазване и обогатяване на българската национална култура и традициите на българина, чрез песните, 
Конкурсът е част от празниците на града, които се отбелязва на малка Богородица.

Къпиновският водопад се намира на река Веселина, на 20км. от с. Дедина в землището на с.Къпиново. В близост до него е Къпиновският манастир "Св.Никола".
Водопадът не е много висок, но вирът в който падат водите му е доста дълбок - около 6- 7 метра. Търсачи на силни усещания обичат да се катерят по скалите и да скачат в дълбоките му води.