Търновско Съкровище

НЧ Развитие 1884

с. Поликраище

Музей

Началото на XX-ти век

Адрес:
Поликраище 5138, ул. Васил левски 15, тел: 0878700163
Работно време:
От понеделник  до петък: 09.00ч. - 16.00 ч

Село Поликраище се намира в община Горна Оряховица, област Велико Търново. Разположено е на южния бряг на р. Росица, на 15км. от гр. Велико Търново.
В селото има 2 музейни сбирки. Едната е устроена към читалище „Развитие”, а другата към местното основно училище „Св. св. Кирил и Методий”.
Читалище „Развитие” е основано през 1884г. От основаването си до днес, то развива непрекъсната културно-просветна дейност. През 2006г., по инициатива на библиотеката към читалището, започва събирането на стари вещи от бита на местното население от края на XIX и началото на ХХ в. за подреждане на постоянна битова експозиция, която е открита на 3 август, същата година. Изложбата е етнографска и съдържа предмети от материалната култура на поликраищенци. Освен дарените предмети от местното население, има и такива, специално изработени за експозицията от местния дърводелец-Никола Млеченков. Според организаторите на постоянната експозиция, целта е да се пресъздаде бита на предците, за да се запази и съхрани атмосферата на отминалите години за идните поколения.
ОУ „Св. св. Кирил и Методий” е основано през 1912г.
През 2003г., по идея на местния учител по изобразително изкуство, учителския съвет одобрява създаването на постоянна музейна експозиция. Тя се позиционира в дотогавашните помещения за часовете по „Труд и техника”.
Експозицията е разделена на три части. В началото са изложени национални отличия за постигнати високи спортни резултати на училищния баскетболен клуб „Росица”, който е създаден още през 1949г. Втората част на експозицията съдържа предмети от материалния бит, събирани и реставрирани изцяло от учениците. Третата част, считана за най-ценна от организаторите, съдържа учебници и консумативи на училището от първата половина на ХХв. - мастилници, пиродръжки, пишеща машина и др.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Водопадът Кая Бунар е разположен близо до село Хотница, на 12км. от Поликрайще. От подножието на водопада тръгва екопътека, минаваща покрай река Бохот и стигаща, до самия извор Кая Бунар, откъдето се разкрива панорамна гледка към околността. 

Никополис ад Иструм е античен римски град, разположен на 18км северно от Велико Търново по пътя за Русе и 3км югоизточно от Никюп. Руините му са достъпни за посещение от ранна пролет до късна есен. Никополис ад Иструм е класическа римски град, изграден с правоъгълна планировка. Улиците са покрити с огромни напаснати каменни плочи. 
Раб. веме: от понеделник до петък: от 09.00ч - 18.00ч
вход: 6 лв, 2 лв (ученици), 3 лв (пенсионери)