Търновско Съкровище

Саралиевата къща

гр. Килифарево

Музей

Възраждане

Адрес:
Килифарево 5050 ул.“Петко Ахчиев“№11
Работно време:
От понеделник до петък: 9.00ч. - 17.30ч
Предварителна заявка на тел. 088 692 7014 

Старите имена на град Бяла Черква са село Горни турчете и село Бяла черкова. По повод 100 -годишнината от избухване на Априлското въстание, през 1976г. селото е обявено за град Бяла черква.
Населението в момента наброява малко над 2 500 души.
Бяла черква е родното място на политика и писател Цанко Церковски, на политика Райко Даскалов и на Киро Занев, известен още като Бачо Киро – учител, книжовник, историк, читалищен деец и фолклорист, деен участник в българското национално революционно движение.
Сградата на читалището е построена през 1912г., в баварски стил. От 50-те години до сега в нея са се помещавали трудови войски, после е била ползвана за склад, и по-късно е превърната на ресторант.
Изложената в момента етнографската сбирка е създадена през 2004г. и се помещава в старата читалищна сграда, изградена специално за нейните нужди.
Изложените вещи са събрани по инициатива на Милко Грънчаров, който лично “обхожда от къща на къща, от мазето до тавана, от плевника до обора” и заедно с помощта на хора от музея от Велико Търново, успява да подреди сбирката. На входа на читалището са упоменати всички дарители.
Сбирката съдържа традиционни предмети от бита: хомот, рала, бъкел, бъклици, съперница, вили, паламарки. Като последните се използват за жънене на ориз в град Яматомачи, в северна Япония. Има още кринче, мелачка за булгур, кош за зърно, кош за слама, щипка за чистене на метали, съдило за лоза, калъпи за тухли, шаръпъна – там където се е изсипвало намачканото вино и след това с този съд се изсипва в кацата, за да ферментира.
Тук са изложени носии характерни за павликенския край, носия на „белочерковска кокона”.
Плетени мебели от ракита: маса, стол, детски кош. Кошничарска машина на Иван Михалев.
Снимковият материал е разделен тематично на: ”Земеделието беше частно”, „Имаше ТКЗС”, „Лозето, което не ще молитва”, една от най-старите снимки - „Митинг” 1898г.
Снимки на колоездачното дружество от 30-та година.
Снимка на първия автомобил в Бяла черква от 1929г.
В раздел модерни предмети са изложени един от първите радио апарати в града, автентичен грамофон, магнетофон, пишеща машина. Пособия от училищни класни стаи и лаборатории по физика и химия, микроскоп, пособия по астрономия.
Най-интересните предмети - съкровища са: Шейна (люш) първообраза на „бобслей” от 40-те години на XX век, Каталог„Бои за вълна и памук”, от 1936г., кошничарска машина, занаятчийска ученическа книжка.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Манастирският комплекс "Рождество Богородично" е разположен на десния бряг на р. Белица на 12км. от гр. Килифарево. До него се стига лесно по пътя южно от гр. Велико Търново, пресичащ Стара планина през Хаимбоазкия проход.
В момента към манастира има изградено ново туристическо крило, осигуряващо на туристи и природолюбители комфортно пребиваване и възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на святост и величие на онзи съдбовен 14-и век, и в последните години на Втората българска държава.

Във Вонеща вода през 1830г. е роден българския деец за национално-освободителното движение, Тодор Тодоров. Къщата му е запзаена и превърната в музей.
Адрес:с. Вонеща вода, махала Гърците,
Работно време:
периода април-октомври: 9:00ч. - 17:30ч.
Периода ноември-март- с допълнителна заявка за посещение.