Търновско Съкровище

НЧ Страхилово

с. Страхилово

Етнографска сбирка

Комунизъм

Адрес:
Страхилово 5190. тел: 061 452 024
Работно време:
Няма определено работно време

По проект „Открий съкровище“ е регистрирана етнографска читалищна сбирка, която днес е подредена във фоайето на сградата на читалището (открито през 1960 г.).
Сбирката е подредена в края на 90-те години на XX век, като експонатите, включени в нея са дарения от местното население.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Пещерата Орлова чука се намира на на територията на община Две могили. Открита е случайно през 1941г. от овчар, който пасял стадото си там. Изградени са изкуствен тунел, който служи за вход и 124 стъпала. За туристите са осветени и достъпни над 3 км от пещерата. При археологически проучвания в пещерата са намерени скелети от пещерни мечки и доказателства, че е била обитавана от хора преди хиляди години.

Зараповския водопад се намира край Великотърновското село Вишовград – невисок, но пълноводен и мощен водопад който пада в красиво езерце с дълбочина 5-6 метра.
Екопътеката до водопада започва на една отбивка по средата между селата Вишовград и Емен.
Самата екопътечка не е дълга – десет минути пеша и си на водопада. Пътеката отначало минава през едни скали, после продължава по едно мостче над реката и след това се спуска по стръмна дървена стълба.