Търновско Съкровище

НЧ Развитие

гр. Стражица

Читалище

Комунизъм

Адрес:
гр.Стражица, ул."Сава Цонев"2, тел. 088 489 2411
Работно време:
Няма определено работно време

Стражица до 1883 г. носи името Кадъкьой, исторически останки и предания, достигнали до нас изясняват че първото българско селище в землището на Стражица се намирало в местностите Под чешмата и Каваците. Навярно това е било село Стражата. Името му идва по предания за съществуването на римска попътна станция и стражеви укрепления наричаща се Кале пътека.
Населението в продължение на векове е било турско, едва към края на XVIII век от Еленско и Дряновско се заселват няколко български семейства. Основен поминък е земеделието и до днес.
Начало на читалищната дейност. Учредителното събрание на читалището се е състояло на 14 ноември 1895г. Читалището се именувало „Развитие”. То развива активна дейност едва след Първата световна война. През 1931 г. се поставя въпросът за издигане на читалищна сграда, но разрешение не се получава. През 1932г. е направена пристройка за сцена към гимнастическия салон на училище „Отец Паисий”. С това се решава материалната страна на театралния проблем.
Сградата в която се намира сега Читалище „Развитие” е построена 1960г. Сградата е общинска, летен театър бивш Комсомолски дом някога. Има 4 стаи, в които лятото се провеждат репетиции, разполага и с голяма ритуална зала, библиотека разполагаща с библиотечен фонд от 18 343 тома, най-голямата в общината. От тази година библиотеката се преобразува от читалищна на общинска. Читалищната сбирка е основана 2012г. намира се на вторият етаж в читалището. Читалищната дейност е свързвана с предимно с народен оркестър, женска вокална група за народни и естрадни песни, рок група създадена преди 2 месеца, женска фолклорна група, клуб за народни танци и детски танцов състав.
 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

От 16 до 24 май в навечерието на Деня на славянската писменост, в родния град на известния български писател Ангел Каралийчев – Стражица, се провеждат Каралийчеви дни на културата. Сцени за детското творчество стават летният театър, изложбената зала в града и централната търговска улица.

В Световния ден на хляба и пекраната – 16 октомври, в Стражица се провежд ФЕСТИВАЛ НА ЖИТЕНАТА ПИТКА.
Фестивалът е патентован от община Стражица и наред с изложбите - дегустации, програма му включва фолклорно надиграване „С питка и песен на мегдана”. В него се изявяват фолклорни и самодейни състави за представяне на автентични обичаи, песни и танци характерни за региона.