Търновско Съкровище

НЧ Светлина 1911

с. Морава

Етнографска сбирка

Началото на XX-ти век

Адрес:
с. Морава 5291, ул.
Работно време:
Няма определено работно време 

Село Морава е разположено на 29км югозападно от гр. Свищов. В селото има приблизително 750 къщи и живеят около 1200 човека.
Читалище „Светлина – 1911“ е основано през 1911г.,като първите години се подвизава в сградата на училището.
През 1934 г. започва набирането на средства за построяването на собствена сграда. За пет месеца са събрани средствата за поставянето на основите на сграда, която е завършена окончателно 1969 г.
Етнографската сбирка се помещава в отделна сграда в близост до читалището. В нея присъстват предмети от традиционния бит. Присъстват както официални, така и ежедневни мъжки и женски облекла. Те са предимно от началото на XX век. Включени са и различни предмети от бита. В сбирката е обособен и кът на родилката. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Град Свищов се намира на брега на река Дунав в най - южната й точка, на 250 км североизточно от София. Свищов възниква на мястото на римския и ранновизантийския силно укрепен пристанищен център - Нове. През средновековието е известен с името Стъклен, а по - късно като Систово което е транскрипция на Свищов.
Градът и околностите му са били обитавани през различни епохи от различни цивилизации и до наши дни са останали повече от 120 археологически, художествени и архитектурни паметници. Богатият на експонати градски исторически музей се смята за един от най - старите в България, а етнографският музей ще ви разкрие бита, обичаите и културата на Свищов. Други забележителности са къщата музей на големият писател Алеко Константинов, църквите „Св. Димитър” – 1640 г., „Св. Петър и Павел” 1644 г., „Св. Троица” – 1876 г, Часовниковата кула – 1760 г. Интерес представляват и многото възрожденски къщи.

С различни инициативи в свищовското село Козловец, местните жители отбелязват своя празник. По традиция той се чества на Димитровден, тъй като местната църква носи името „Свети Великомъченик Димитър Солунски”. Празникът на селото се организира от Настоятелството на Народно читалище „Развитие – 1891” и Настоятелството на храма в село Козловец.