Търновско Съкровище

НЧ Трудолюбие

с. Вардим

Етнографска сбирка

Комунизъм

Адрес:
Вардим 5281, ул. Първа 44А
Работно време:
Няма определено работно време

Село Вардим е разположено на десния бряг (по течението) на река Дунав ( срещу о. Вардим). Поради местоположението си, то често е обект на наводнения през есенно зимният период.
Селото е чисто православно и сравнително голямо. Населението към днешна дата наброява 1000 души. Има преселници от Одринска Тракия, но няма повече данни за това към момента.
Музейната сбирка е формирана през 2013 г. Помещава се в просторна зала на първият етаж на читалището. Експонатите са от различни исторически епохи: Възраждане, Капитализъм и Социализъм. Представени са множество предмети на материалната култура. Главна част съставлява облеклото. Събрани са различни традиционни облекла характерни за селото. Двупрестилчени носии, ризи , ямурлуци и различни типове престилки и пещемали. В единият ъгъл на експозицията е изграден битов кът с представена посуда и съдове за готвене.
Показани са и някои бебешки и детски облекла, както традиционни така и от социалистически период, включващи терлици дрешки, пионерски шапки. Много добре са представени занаятите в селото: изработката на калпаци и тъкането.
Изключително интересното в тази експозицията е представянето на рибарството. Изложени са рибарска лодка, както и рибарски мрежи (серкме и талян (голяма рибарска мрежа). Има и рибарски чанти за събиране на уловена риба. Рибарството представлява основен поминък в селото. В експозицията е застъпен и социалистическият период: раница, дрехи и знамена.
 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Пещерата Орлова чука се намира на на територията на община Две могили. Открита е случайно през 1941г. от овчар, който пасял стадото си там. Изградени са изкуствен тунел, който служи за вход и 124 стъпала. За туристите са осветени и достъпни над 3 км от пещерата. При археологически проучвания в пещерата са намерени скелети от пещерни мечки и доказателства, че е била обитавана от хора преди хиляди години.

Още от преди стотина години, жителите на Свищов се сдобиват с голям градски парк, който много скоро се превръща в тяхно любимо място за отмора и приятна почивка. Почти веднага след Освобождението, в първите - свободни за България години, местността около крепост “Калето” е превърната в чудесен парк, в който посетителите му тепърва ще откриват едновременното присъствие както на исторически останки и руини, така и красивата природна среда и прекрасните гледки чак отвъд голямата река.