Търновско Съкровище

НЧ Светлина

с. Велчево

Читалище

Комунизъм

Адрес:
с. Велчево, тел: 0888956766
Работно време:
От понеделник до петък: 10.00ч - 16.00ч. 

Село Велчево е разположено в община Велико Търново, на 15км югоизточно от гр. Велико Търново. В селото има музейна сбирка към местното читалище „Светлина”. Читалището е основано през 1892 г. В началото е било малка стаичка към кметството. През 1927г. местните учители подемат инициативата за събиране на средства за построяване на читалищна сграда. Строежът на сегашната сграда започва през 1957г. и завършва през 1961г. с доброволния труд на местните мъже.
През 2006г., библиотекарката към читалището и учредителката на местната певческа група за автентичен фолклор, започва инициатива за събиране на стари предмети от селото и създаване на етнографска експозиция. През същата година, започва и ремонт на читалището, финансиран по проект от фондация „Лале”. Експозицията съдържа предмети от материалната култура на местното население, керамика, стари снимки на големи календарни празници в селото-Трифоновден, Бабинден, св. Дух, както и архивни документи за читалището. Според уредничката, най-ценният предмет е ракла за чеиз, датирана от преди над 100 години.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Плаковският манастир се намира на 18 км южно от Велико Търново и на 20км от с. Дедина. Манастирът е основан по време на Втората българска държава, но по време на турското робство многократно разграбван и опожаряван.
През 1835г. в манастира била организирана Велчовата завера.
Църквата към него - "Св. Илия" е рядко явление на българската архитектура, от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава.

Манастирският комплекс "Рождество Богородично" е разположен на десния бряг на р. Белица на 12км. от гр. Килифарево. До него се стига лесно по пътя южно от гр. Велико Търново, пресичащ Стара планина през Хаимбоазкия проход.
В момента към манастира има изградено ново туристическо крило, осигуряващо на туристи и природолюбители комфортно пребиваване и възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на святост и величие на онзи съдбовен 14-и век, и в последните години на Втората българска държава.