Търновско Съкровище

НЧ Лев Н. Толстой

с. Виноград

Библиотека

Възраждане

Адрес:
Виноград 5171 ул. 407, тел: 061 502 225
Работно време:
Няма определено работно време. 

До преди 1879г, във Виноград е имало само турско население, наброяващо не повече от 140 домакинства.
След Освобождението е започнат строежа на църквата ,,Успение Богородично”. Този е един от най-главните строежи на селото за тогавашното време. Църквата е завършена през лятото на 1882г. Първият свещеник – Христофор е бил дошъл от Преображенския манастир, вторият-Ангел Пенков от село Масларево и третият свещеник - Никола Поп Костадинов ,от гр. Горна Оряховица.
Читалището на селото се учредява през 1890г., като неговото начало се поставят 13 учители от селото и околността: – Андрей Димитров, Тодор Драгостинов и двамата от село Килифарево, Стефан Високов от с.Виноград, Стефан Крушев от село Стрелец, Донка Стефанова.
Първото име на читалището е: ,,Горско начало” (селото тогава е било заобиколено от хубави гори). Така то е просъществува около 15 години. По – късно, поради преместване на някои от учителите и по-късно настъпилата войни, дейността на читалището замира и то бива ликвидирано.
През пролетта на 1918г. Читалището е е възобновено от група млади гимназисти – предимно от Г. Оряховската гимназия: Иван Тодоров Учеганов, Никола Филипов Николов, братята Станю и Никола Върбанови, Ангел Костадинов Кочев, Величко Ив. Венков, Недко Димов Недков и др.
През януари 1922г. читалище е кръстено ,,Лев Николаевич Толстой”.

Галерия

Интересни места да посетиш в района

В Световния ден на хляба и пекраната – 16 октомври, в Стражица се провежд ФЕСТИВАЛ НА ЖИТЕНАТА ПИТКА.
Фестивалът е патентован от община Стражица и наред с изложбите - дегустации, програма му включва фолклорно надиграване „С питка и песен на мегдана”. В него се изявяват фолклорни и самодейни състави за представяне на автентични обичаи, песни и танци характерни за региона. 

Бяла е град по поречието на река Янтра в Русенска област.
В града има не малко забележителности, които туристите определено си струва да посетят. Един от тях е Беленският мост на река Янтра, построен през 1865-67 година от Колю Фичето. Украсен с берелефи и впоследствие на него е поставен голям паметник на известния му строител.  Музеят на Освободителната война е открит през 1907 г. от Стоян Заимов. В неговия двор се намира гробът на баронеса Юлия Вревская, както и този на медицинската сестра Мария Наелова. Градската часовникова кула, замислена като камбанария на старата беленска църква, също е забележителност. Тя обаче никога не е изпълнявала подобна функция през годините.