Търновско Съкровище

НЧ Ради Фичев-1896

с. Вишоград

Музей

Комунизъм

Адрес:
Вищоград 5239, тел: 0884377001
Работно време:

Няма определено работно време

Името на селото се свързва с многото вишневи дръвчета, които е имало в селото.
Броя на жителите в селото е над 300 души. От тук е родом Мирчо войвода – първият хайдутин от павликенския край. Селото е родно място и на майката на Бачо Киро – Цона Добрева, а именно тук Киро Петров Занев получава прозвището си Бачо Киро, тъй като е бил даскал в местното училище и наричан уважително „Бачо”. От селото е майката на Петко Славейков, която била от рода на Бюлюлиите (Славеите). Вишовград е родно място и на Трифон Трифоновски, който пише художествена и научна литература. Той е съавтор на селищната монография – „Историческият път на Вишовград”. През последните години все повече чужденциси купуват имоти в селото. Вече има представители на Великобритания, Ирландия, Норвегия, Белгия и други страни.
Сградата на читалището е двуетажна и масивна. В двора има каменен саркофаг на римски жрец и съпругата му. Тук е капакът с интересен надпис, преведен върху табела –„На подземните богове! Луциус Петрониус Сенциус (бивш жрец). Приживе на себе си и на Флавия Маргарита, своя съпруга, се погрижи да направи.” Саркофагът е открит в местността”Селището”, където в миналото е имало римски град с военна и стратегическа роля.
За етнографската сбирка са отделени три стаи, като всяка е тематично озаглавена както следва: „Образование, просвета и култура”, „Домакинство” и „Селско стопанство”. Предметите във всяка от стаите са старателно подредени. Има и списък на дарителите.
Има подредена стая „Образование, просвета и култура”: предмети от местното училище, което е затворено вече - минерали, чинове, дъска, грамофон, сметало.
Стая „Домакинство”: етнографски битови предмети от селото, дарени от местните хора – тъкачен стан, сандък, дървена люлка, чекрък, машина за плетене на елечета („едно време каквото са плели бабите”), ямурлуци, гърнета („който каквото е дал от селото”).Стая „Селско стопанство”: каруца, триони, кошер, предмет, на който се слага сол, за да ближат животните, цървули, вили, огромен съд за мачкане на вино, плуг, кошер (от по-ново време).
Съкровище: Вестници от 60-те години на миналия век. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Зараповския водопад се намира край Великотърновското село Вишовград – невисок, но пълноводен и мощен водопад който пада в красиво езерце с дълбочина 5-6 метра.
Екопътеката до водопада започва на една отбивка по средата между селата Вишовград и Емен.
Самата екопътечка не е дълга – десет минути пеша и си на водопада. Пътеката отначало минава през едни скали, после продължава по едно мостче над реката и след това се спуска по стръмна дървена стълба.

Всяка година в първата седмица на август в с. Никюп се провежда Фестивала на динята. Мястото на събитието не е случайно - село Никюп ce cлaви c пpoизвoдcтвoтo нa нaй-вкycнитe дини в paйoнa.
Богата фолклорна програма, надяждане с дини, изложби, кулинарни и литературни конкурси обещават организаторите.
Празникът, пpидoбил вeчe мeждyнapoднa cлaвa, oчaквa гocти oт цял cвят.