Търновско Съкровище

Златарица

гр. Златарица

Музей

Възраждане

Адрес:
Златарица 5090, ул. Поп стоянов
Работно време:
От понеделник до петък: 10.00ч. - 16.00ч.
Събота и неделя по заявка 

"Някога населението на едно малко балканско селце промивало златоносен пясък. Доходно било, дълги години с това се препитавали хората, а и така плащали данъците си на империята. Пък и лесно било - реката минавала през селището им. И постепенно, от думите "злато", златар" започнали да наричат селцето - Златарица..."
Това е най-популярната версия за произхода на името на Златарица. Градът е център на община, състояща се от 24 населени места. Намира се в източната част на област Велико Търново, на 25км от старо престолния град.
Смята се, че на територията на землището на Златарица е съществувало селище още от 3-о хилядолетие пр.н.е. Доказателствата са в отдела по археология в Градския исторически музей, съхраняващ останки от керамични съдове и от оръдия на труда, изработени от камък.
Сградата е част от Музейния комплекс в центъра на града, където се намира и живописната възрожденска къща на Стефан Попов. Музейната експозиция тук е разделена в четири зали. Първата зала представя историята на образованието в града. Акцентирано е на видния златарчанин проф. Васил Златарски. Втората експозиция представя тъкани и шевици от Златарица и региона. Тази зала е от особено значение поради автентичността и изяществото на експонатите. Особен интерес представлява и действащия стан представен в изложбата. В третата зала са пресъздадени две стаи от жизненото пространство на българина от миналия век. Първото помещение е преходно и представя общо помещение за хранене с посудата. Второто са покои с детска люлка. Вторият етаж на сградата представя историята на селището от праисторията до ново време. Особен интерес представлява експозицията посветена на градинарските бригади в Унгария. Експозицията отделя внимание и на развитието на Златарица през социализма.
Музеят притежава и изнесена експозиция, в която е представено дарените на златаришкия колекционер Иван Вачков от над 250 часовника. В тази експозиция са представени стаи от началото на XX век и предмети от Възрожденския период. Част от изделията на местни деца работещи по възстановяването на миналото на родния край, също са изложени в едно от помещенията. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Вече повече 10 години, в първата събота на септември в Златарица се провежда “Ден на градинарската чорба”.
Голямата атракция на празника е състезанието за най-вкусна градинарска чорба, в което майстори-готвачи демонстрират кулинарните си умения.

Плаковският манастир се намира на 18 км южно от Велико Търново и на 20км от с. Дедина. Манастирът е основан по време на Втората българска държава, но по време на турското робство многократно разграбван и опожаряван.
През 1835г. в манастира била организирана Велчовата завера.
Църквата към него - "Св. Илия" е рядко явление на българската архитектура, от т.нар. атонски тип, характерен за епохата на Втората българска държава.