Търновско Съкровище

Часовниковата кула

гр. Килифарево

Музей

Възраждане

Адрес:
Килифарево 5050 ул.“Петко Ахчиев“
Работно време:
Няма определено работно време

Часовниковата кула в град Килифарево се намира на около 70м северно от центъра на градчето. Само на около 20м северно до кулата е възрожденската Саралиева къща (Историческия музей) строена през 1850г. Архитектурният ансамбъл е символ на града днес.
Кулата е построена през 1810г. от Ехедин Мустафа и Ибрахим Ага като наблюдателница, но само няколко месеца по-късно бил монтиран и часовник. Общината тогава обявила конкурс, за да намери човек, който да осигури часовниковия механизъм. Братята Хаджидончеви спечелили това съревнование, даже по всички правила внесли депозит. Обаче не успели да изпълнят задачата и изгубили депозита.
Тогава се появил търновски търговец, който намерил механизма. Неговото име обаче е останало неизвестно въпреки опитите на местни краеведи, които проучват историята на Килифарево. Затова на паметната плоча на кулата са упоменати само двамата турци. Текстът благославя делото им и пожелава да бъде свято името им пред Райските порти.
В продължение на 40г. за Часовниковата кула се е грижил Никола Даскалов. От 2008г. функцията на пазител е поел Александър Александров, който всяка събота отключва кулата и изкачва 45 стъпала до върха й. „А оттам се открива невероятна гледка. Вижда се целият град. И макар, като я гледаш отдолу нагоре, тази кула да не изглежда кой знае колко висока, от върха наистина е величествена гледка”.
Негово е задължението да следи дали часовникът е точен и вече добре е изучил нрава му. Когато времето е хладно, той изостава, а през лятото обикновено избързва. Освен часовник има и камбана, която навремето била отлята в град Габрово.
Часовникът никога не е спирал да отмерва времето в градчето и известява жителите му на всеки половин час.
За да може култовото за Килифарево място да се вижда и нощем, около Часовниковата кула е изградено и атрактивно осветление.
Местните жители се гордеят с часовника си, защото го имат от годините, в които България все още е била под Турско робство. 

Галерия

Интересни места да посетиш в района

Манастирският комплекс "Рождество Богородично" е разположен на десния бряг на р. Белица на 12км. от гр. Килифарево. До него се стига лесно по пътя южно от гр. Велико Търново, пресичащ Стара планина през Хаимбоазкия проход.
В момента към манастира има изградено ново туристическо крило, осигуряващо на туристи и природолюбители комфортно пребиваване и възможност да се потопят в неповторимата атмосфера на святост и величие на онзи съдбовен 14-и век, и в последните години на Втората българска държава.

Във Вонеща вода през 1830г. е роден българския деец за национално-освободителното движение, Тодор Тодоров. Къщата му е запзаена и превърната в музей.
Адрес:с. Вонеща вода, махала Гърците,
Работно време:
периода април-октомври: 9:00ч. - 17:30ч.
Периода ноември-март- с допълнителна заявка за посещение.